glaskoning-glas-balustrade-qrailing

Monumentenglas

Ons monumentenglas is die oplossing. Glaskoning heeft diverse soorten enkel en dubbel monumentenglas, waarvan er altijd een past bij de juiste bouwstijl én waarmee u de isolatiewaarden altijd verbetert, ook bij enkel glas. Meer uitleg over hoe dit precies zit, via 'Lees meer' / onder de productconfigurator. 

KLIK HIER VOOR ONZE ACTUELE LEVERTIJDEN.

Meer informatie over dit product onder de configurator klik 'lees meer' ↓Lees meer
U heeft javascript uitgeschakeld, hierdoor kunt u geen bestelling plaatsen. Schakel javascript in om verder te kunnen gaan.
Stel uw product samen
Welk type glas wilt u bestellen?

Kies uit vier soorten glas passend bij de bouwstijl / tijdsperiode van uw pand:

Ambachtelijk - passend bij panden uit het jaar 1900 tot 1930
Klassiek - passend bij panden uit het jaar 1920 tot 1965
Modern - passend bij panden vanaf het jaar 1965
Glas met de uitstraling van voor het jaar 1900 is op aanvraag beschikbaar.

Geef hier de maat van uw glas op

Lees hier de inmeetinstructie of bekijk de video. 

Klik op de oranje 'i' voor een inmeetinstructie. Let op dat u de afmetingen in millimeters (mm) invult, ZONDER decimalen. 1cm = 10mm / 10cm = 100mm / 100cm = 1000mm. Kiest u een afwijkend model? De modellen zijn buitenaanzicht.
mm
mm
Heeft u een afwijkend model?
mm
Ander model selecteren
mm
Ander model selecteren
mm
mm
Ander model selecteren
mm
mm
Ander model selecteren
mm
mm
Ander model selecteren
mm
mm
Ander model selecteren
mm
mm
mm
Ander model selecteren
mm
mm
mm
Ander model selecteren
mm
mm
mm
mm
Ander model selecteren
mm
mm
mm
mm
Ander model selecteren
mm
mm
Ander model selecteren
mm
mm
Ander model selecteren
mm
mm
Ander model selecteren
mm
Ander model selecteren
Ander model selecteren
Ander model selecteren
mm
mm
Ander model selecteren
mm
mm
Ander model selecteren
mm
mm
Ander model selecteren
mm
mm
Ander model selecteren
mm
Ander model selecteren
Hoeveel stuks wilt u bestellen?

Het leveren van enkel of dubbel monumentenglas wordt door Glaskoning uiterst secuur gedaan. Glaskoning is specialist in het leveren van Monumentenglas, daarbij betaalt u bij Glaskoning de laagste prijs. Wij kunnen de laagste prijs garanderen omdat ons glas direct bij de producent vandaan komt. Het persoonlijk ophalen van het monumentenglas kan in Arnhem. Dit bespaart wellicht een aantal werkdagen, waardoor u het glas sneller in huis heeft. Meer informatie hierover en alle actuele levertijden op deze pagina.

Juist bij oude historische panden zijn er vaak afwijkende modellen nodig voor monumentale beglazing. Bij Glaskoning is dit mogelijk! Er is keuze uit diverse afwijkende modellen, zodat voor uw toepassing er altijd het juiste model is. Na het besluit welk model passend is, geeft u de maten op in millimeters. Hou er rekening mee dat de modellen met een buitenaanzicht getekend zijn. De volgende stap is de productie door onze producent alvorens het monumentenglas op maat af te leveren.

Monumentenglas is glas wat op de traditionele manier is “getrokken” en heeft door het onregelmatige oppervlak de uitstraling van oud glas. Het enkel glas bevat een speciale coating waarmee isolatiewaarden van standaard dubbelglas worden gehaald. De dubbel glas variant is extra dun, speciaal voor historische panden. Wij leveren het monumentenglas ook in afwijkende modellen. 

De restauratie van uw monument of historisch pand is helemaal af met het authentieke monumentenglas van Glaskoning. Om het monumentenglas perfect aan te laten sluiten bij het karakter van het historische of monumentale pand bieden wij diverse soorten monumentenglas aan. Kies uit vier soorten glas passend bij de bouwstijl / tijdsperiode van uw pand:

  • Ambachtelijk - heeft een sterke wemeling passend bij panden uit het jaar 1900 tot 1930
  • Klassiek - is licht welvend glas passend bij panden uit het jaar 1920 tot 1965
  • Modern - heeft een vlakke uitstraling passend bij panden vanaf het jaar 1965
  • Glas met de uitstraling van voor het jaar 1900 is op aanvraag beschikbaar

Bekijk de video voor meer informatie over monumentenglas:

Er bestaat wél een oplossing voor het verbeteren van raamisolatie bij monumenten of andere historische panden. Enkel monumentenglas van DaVinci bevat een HR coating die de warmte terug naar binnen reflecteert en dus binnen houdt. De coating brengt de isolatiewaarde van enkel glas naar die van standaard dubbel glas. Hierdoor isoleert het glas beter dan standaard isolatieglas. Dit glas voor monumenten is geschikt voor alle bestaande kozijnen: hout, beton of staal.

Het is mogelijk om in sommige oude panden, afhankelijk van het bestaande of misschien nieuwe kozijn, ook dubbel monumentenglas worden toegepast. Het dubbele monumenten glas isoleert beter dan de enkele variant. Glaskoning levert dubbel glas van DaVinci voor monumenten. Dit is extra dun, 9, 10 of 14 mm, isolatieglas en speciaal ontwikkeld voor historische panden. Het is dun genoeg om gebruikt te worden in bijna alle situaties. Check voor de zekerheid uw sponning om zeker te zijn dat het past. Aan één zijde is dit glas uitgevoerd met monumentenglas: door het onregelmatige oppervlak heeft dit de uitstraling van oud glas.

Monumentenglas door de jaren heen

Door de jaren heen zijn er verschillende soorten monumentenglas ontstaan. Zo werd er vroeger een techniek toegepast waardoor het glas trekstrepen bevatte. Er ontstond een reflectie/vertekening in het glas. Hierbij gaat het om monumentaal monumentenglas van voor het jaar 1920. Tussen 1920 en 1960 werd er klassiek monumentenglas gemaakt. De productiemethode was verbeterd, waardoor de reflectie/vertekening in het glas minder zichtbaar werd. Na 1960 fabriceerde men modern monumentenglas. Sinds deze tijd werd het monumentenglas vlakker en met een harde reflectie. Dit type monumentenglas was passend bij de strakke en moderne architectuur die opkomend was.

 

De geschiedenis van monumentenglas

Monumentenglas staat ook wel bekend als ‘getrokken glas’. Vroeger werd glas anders geproduceerd dan tegenwoordig. De Belgische meneer Fourcault ontwikkelde rond 1920 een nieuwe manier van de productie van glas, namelijk het trekken van glas. Het wordt ook wel het Fourcault procedé genoemd. Met een soort kam werd de gesmolten massa van glas verticaal omhoog getrokken. Dit werd gedaan tot een hoogte waar het stolde op de gewenste dikte. Tijdens dit proces ontstonden er trekstrepen: verschil in oppervlakte door deze niet feilloze techniek. Hier komt de benaming ‘getrokken glas’ vandaan. Vanaf 1960 kwam floatglas, wat ook wel enkel glas wordt genoemd, op de markt. Het oppervlak van dit glas is vele malen strakker dan voorheen. De vertekening in het glas kan tegenwoordig perfect nagebootst worden, waardoor het kopiëren van monumentenglas mogelijk is.

! Gebruik speciale kit voor monumentenglas

Wij adviseren het monumentenglas te plaatsen met bijbehorende kit voor bij dit glas. Het gaat hier om de MonuStop kit. Door gebruik te maken van deze kit krijgt het monumentale of historische pand ook met de afwerking dezelfde uitstraling als vroeger. MonuStop is een elastische stoppasta op basis van MS-polymer. In dit product is geen isocyanaat verwerkt. Onder invloed van luchtvochtigheid zal de kit uitharden en stugger worden. De kit is geschikt voor enkele- en dubbele monumentale beglazing in houten, betonnen en stalen ramen. Na uitharding kan de kit overschilderd worden met watergedragen en/of synthetische verf. Stopverf is niet geschikt voor monumentenglas, aangezien het lijnolie bevat en dit de randafdichting aantast. De kit is gemakkelijk aan te brengen met een hand of luchtdrukpistool. Na maximaal 10 minuten de kit afwerken in verband met rubber vorming. U vindt de MonuStop kit op onze website bij ‘glas benodigdheden’.

Voor uw historische pand hebben wij ook voorzetramen, Conforglace (stalen kozijnen) of glas in lood